Recept nedelje: Kolač sa smokvama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

U pitanju je vrlo jednostavan kolač sa smokvama. A  možete ga napraviti i sa nekim drugim voćem i začiniti po ukusu (šljive, jabuke, dunje, kruške, cimet…).

Sveže smokve možete zameniti suvim (prethodno ih kratko potopite u vodu).

Kolač sa smokvama, sastojci:

Biskvit:

  • 4 komada jaja
  • 6 kašika ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 4 kašike šećera
  • prstohvat praška za pecivo
  • smokve po potrebi (okvirno 15 komada, cca 300 g)

Glazura:

  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika putera, margarina ili 4 kašike ulja

Recept nedelje: Kolač sa smokvama 2

Kolač sa smokvama, priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. U žumanca dodadje ulje, kakao, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i izmešajte viljuškom.

Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna, glatka i čvrsta. U smesu od ostalih sastojaka postepeno dodajte belanca i sjedinite sve satsojke. Pleh dimenzija 20*30 premažite masnoćom i pospite oštrim brašnom. Izlijte biskvit, poređajte smokve i pecite u zagrekanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.

Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na uobičajen način – na nižoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak masnoće.

S obzirom da je u pitanju mekši biskvit i da će smokve pasti na dno, čokoladnu glazuru možete sipati u udubljenja kao na slici.

Kolač sa smokvama možete služiti odmah, ne morate da čekate da se potpuno ohladi.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari