Site name

Za 28 porodilja zaposlenih u ćerka-firmi nacionalnog avio-prevoznika nisu produženi ugovori

U Er Srbiji "nagrada" za rađanje dece - gubitak posla

* Tek pred istek bolovanja porodiljama je saopšteno da im ugovori o radu neće biti produženi

Kada je 1. novembra 2017. godine oko 340 zaposlenih iz ASGS (Air Serbia Ground Services), ćerka-firme Er Srbije, preuzeo Aerodrom "Nikola Tesla", među njima nije bilo 28 žena koje su u tom trenutku bile na porodiljskom bolovanju.

13

Piše: M. Obradović

Beograd 09. januar 2018. 13:00

U Er Srbiji "nagrada" za rađanje dece - gubitak posla

Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ovo im niko nije rekao do nekoliko dana pred istek bolovanja kada su im, što usmeno što pismeno, saopštili da im ugovori o radu (listom urađeni na određeno vreme ili neko drugo angažovanje, a ne za stalno) neće biti produženi.

Kako ističu neke od zaposlenih u ovoj firmi koje su se javile Danasu, njima dva meseca niko ništa nije hteo da kaže o statusu kako bi bar imale vremena da traže drugi posao. Niko nije odgovarao na službene imejlove niti su se javljali na telefone da bi im samo nekoliko dana pred istek bolovanja rekli da više nemaju posao. Prema rečima Teodore Stefanović, uveravali su je da će sve biti u redu da bi je 10 dana pred istek bolovanja obavestili da je nezaposlena.

- U Er Srbiji radim tri godine i sedam meseci i to mi je prvi i jedini posao do sada. Ružno je da mi se na taj način da otkaz.

Pokušavala sam dva meseca da dobijem informaciju šta će biti sa mnom nakon preuzimanja da bi mi se jutros javila sekretarica i rekla da neće biti produžen ugovor. Slala sam mejlove u kadrovsku službu, zvala svog nadređenog, ali bez ikakvog odgovora. Jedini razlog zašto sam ostala bez posla jeste to što sam odlučila da budem majka - rezignirana je Stefanović.

U sličnoj situaciji našla se i Jovana Đorđević, koja objašnjava da su prilikom odlaska na bolovanje potpisali anekse ugovora kojim im se obezbeđuje da budu zaposlene do kraja bolovanja.

- Bilo bi fer da su nam najavili ranije da neće produžavati ugovore da tražimo drugi posao. Umesto toga su nam davali neka neodređena usmena uveravanja da će sve biti u redu. Ovako ostajemo bez posla sa malim detetom. Pored toga, najviše boli neljudski odnos prema nama - kaže Đorđević.

One trenutno razmišljaju da potraže pomoć sindikata, ali i da razmotre mogućnosti pravne zaštite.

Međutim, od pravnog ugla daleko je strašnija poruka koju šalje država, a Er Srbija, kao i Aerodrom su većinski državne kompanije, da ako se usudite da rodite dete, možete lako ostati bez posla i to istovremeno sa porukama kako je važno podsticati rađanje i zadržati mlade u Srbiji.

Prema nekim podacima u Srbiji se obave tri abortusa na jedno rođeno dete, a broj stanovnika naše zemlje se smanjuje za oko 35.000 godišnje. U svim anketama mladi ocenjuju finansijske razloge i nedostatak sigurnog zaposlenja kao najvažniji razlog zašto se ne odlučuju da imaju decu.

Bojana Selaković, članica UO udruženja Roditelj, ističe da je bavljenje države natalitetom gašenje požara, a ne rešava se koren problema.

- Nema predvidivosti, da kada žena ostane trudna, kada se porodi i kada dođe sa porodiljskog bolovanja ne mora da strepi za posao, da li će uspeti da uskladi obaveze na poslu sa obavezama prema detetu. Finansijske nadoknade i takve stvari o kojima se govori ne rešavaju problem - napominje ona.

Ističe da je promenama Zakona o radu obezbeđeno da žena ne može dobiti otkaz dok je na porodiljskom, bez obzira da li je zaposlena na određeno ili neodređeno, ali da nakon bolovanja nema nikakve zaštite.

- Postoji i pitanje odsustvovanja roditelja kada je dete bolesno, i tu se vidi odnos prema majkama, ali i očevima za čije angažovanje oko deteta poslodavci često nemaju razumevanja. Svi podrazumevaju da je to odgovornost majke, pa je to i glavno opravdanje poslodavaca za izbegavanje zapošljavanja ili za davanje otkaza mladim majkama - ističe naša sagovornica.

Prema iskustvu ovog udruženja, žene zaposlene na određeno češće dobijaju otkaz, ali ni zaposlene za stalno nisu zaštićene, pa se često nakon povratka sa bolovanja degradiraju aneksima ugovora. Ako ne potpišu aneks, sledi otkaz.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u odgovoru Danasu ističe da su trudnice i porodilje zaštićene od otkaza za vreme trajanja trudničkog odsustva i odsustva radi nege deteta i uživaju posebnu zaštitu prema Ustavu i našim zakonima.

- Da li se u konkretnom primeru radi o povredi odredaba Zakona o zabrani diskriminacije ili povredi nekog drugog prava, mogli bismo da utvrdimo tek po sagledavanju svih okolnosti slučaja nakon podnesene pritužbe - stoji u odgovoru poverenice.

Aerodrom: Dobili smo spiskove od Er Srbije

U pisanom odgovoru Aerodroma "Nikola Tesla" navodi se da je zbog povećanog obima posla od 1. novembra 2017. godine preuzeo 340 stručno osposobljenih lica iz kompanije Air Serbia Ground Services (ASGS), "koji svojim iskustvom doprinose održavanju standarda i visokog kvaliteta usluga". "U skladu sa potrebnim profilima poslova zemaljskog opsluživanja, kompanija ASGS dostavila je AD Aerodrom 'Nikola Tesla' Beograd spisak zaposlenih koje je bilo potrebno preuzeti kako bi se nastavilo nesmetano i kontinuirano obavljanje poslova na prihvatu i otpremi putnika i prtljaga", stoji u odgovoru Aerodroma. Do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor Er Srbije.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zvonar

09. januar 2018.

Sramotno je sta sve ova drzava dozvoljava. Verujem da politicki postavljenim "intelektualcima" u Air Serbia kompaniji nije ni palo na pamet da zastite porodilje sto se da videti iz spiskova iz kojih su ih ladno precrtali ! Gde je sada tuzilastvo , gde su zastitnici gradjana , gde su zastitnici i poverenici za rodnu ravnopravnost , gde je ministar za rad i na kraju gde je ona nesrecna "bez fotelje" zaduzena za natalitet ?

Iznogud

09. januar 2018.

Ajde, popovi, gde ste?!

Sramota

09. januar 2018.

Ovo je bruka i sramota. Pa vi zene radjajte, a to sto cete na ulici da zavrsite nikom nista. Da ne pricam o zacaranom krugu - nemam posao,pa samim tim ne mogu da upisem dete u vrtic, a ne mogu da nadjem posao jer mi dete ne ide u vrtic i nemam kome da ga ostavim da bi na taj posao otisla. Ove zene sigurno nisu ni bile na tim spiskovima cim ih nisu zvali, sto znaci da su jos tada mogle da budu obavestene o tome da im nece biti produzeni ugovori. To sto su trudnice ili porodilje automatski znaci da nisu vise kvalifikovane? Da nisu radno sposobne? Diskriminacija potpuna.

profesorka

09. januar 2018.

Da čujemo sada ministarku Đukić Dejanović, koja je predlagala studentkinjama da rađaju decu. Poštovana Redakcijo, tražite od dotične gospođe komentar.

M.Popović

09. januar 2018.

Dobrodošli u Vučićevu Srbiju.

Milojica

09. januar 2018.

Vucicev boljitak.

Employee

09. januar 2018.

Dobro da se neko napokon setio da objavi ono što se dešava u Air Serbia od prvog dana. To i sve druge vrste diskriminacije zaposlenih...

Milena Dravić

09. januar 2018.

Borci za porodične vrednosti bi mnogo više uspeha u podizanju nataliteta i očuvanju porodice imali kada bi umesto gejeva i abortusa napadali poslodavce koji daju otkaz trudnicama i mladim ženama

Jasmina Kostić

09. januar 2018.

Moja ćerka je medu njima. Da nema mamu i tatu penzionere teško bi im bilo. Gde si Vučiću sa svojim praznim pričama i lažima.

Jasmina Kostić

09. januar 2018.

I moja ćerka je medu njima. Da nema mamu i tatu penzionere teško bi im bilo. Gde si sad Vučiću predsedniče sa svojim lažima?

Kibo

10. januar 2018.

Pošto naš cenjeni patrijarh Irinej ima stav i ne libi se da ga iznese o mnogim pitanjima, za koje je uzgred budi rečeno laik, postavlja se pitanje njegovog stava o porodiljama koje su dobile otkaze, neuplaćivanju penzija od strane poslodavaca, a sve su to naša deca. Da li crkva ima stav o ekonomskoj propasti mladih koji odlaze iz zemlje ili patrijarh Irinej voli samo ,,donatore" i ,,dobrotvore" bez obzira čime se bave i koliko su pokrali od ove napaćene zemlje.

Svetlana

10. januar 2018.

Vazno da Djukic Dejanovic ima zvanje i funkciju (citaj platu i privilegije)a porodica nek gladuje i nek se natalitet smanjuje.Irinej nek vodi politiku i nek podrzava gej paradu,Bravo predsednice idemo u Evropu i svako ko pogleda kroz prozor vidi da nam je vec bolje rece neki politicar.

Patrnogic Z.

11. januar 2018.

Radio sam u Er Srbiji do pre 3 meseca a sve od 1990 godine. Pa oni se tako ponasaju od prvog dana. Krsili su propise gde su mogli. Voleo bih ako im se bude sudilo ili menadzmentu na celu sa Sinisom Malim da budem svedok. Pa to je ne cuveno. Pa u Letackoj su uzimali debeli mito da zaposle mlade pilote , a deo rukovodstva nisu bili drzavljani Srbije i na brzinu su dobili drzavljanstvo. Treba iz Abu Dabija privesti i Miseljica i Radulovica, Dutinu ovde uhapsiti a pre svih Sinisu Malog. Cudi me da tuzilastvo i DCV ne rade svoj posao.