Od svedočenja majke optuženog do odlaganja 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Pred Odeljenjem Višeg suda u Beogradu prošle sedmice su održana tri suđenja za ratne zločine, i to u predmetima „Bratunac“, „Lovas“ i „Ključ – Šljivari“.

U predmetu „Bratunac“, Dalibor Maksimović se tereti da je 9. maja 1992. kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u mestima Repovac i Glogova (Bratunac, BiH), zajedno sa N. N. pripadnicima VRS, ubio četiri Bošnjaka, dve Bošnjakinje držao u ropstvu, a jednu više puta silovao.

U petak, 12. januara održano je suđenje na kome je jedan od svedoka bila majka Dalibora Maksimovića, Ivanka Madžarević. Ona je sudiji Vladimiru Duruzu, rekla da dolazi iz Milića, da osim Dalibora ima još dva sina iz drugog braka, te da nije tačno da je njen sin doveo jednu devojku u kuću i da im je ona raspremila krevet, kako je to tvrdila jedna svedokinja sa ranijih suđenja. Ivanka je negirala da je njen sin Dalibor ikad bio u Hrvatskoj i na ratištu u toj zemlji, kao i da joj nije poznato da je njen sin imao druga s nadimkom Makedonac.

Tužilac Bruno Vekarić izneo je primedbu da se za svedoka pozove Ivanka Madžarević, istakavši da je subjektivna s obzirom na to da je majka optuženog. Odbrana je pozvala svedoka Neđa Petkovića, koji živi u Bratuncu i rukovodilac je službe matičnih knjiga u Opštini Bratunac. Petković je objasnio da se upis lica u matične knjige umrlih vrši na osnovu potvrde o smrti, a ukoliko ista ne postoji, onda na osnovu rešenja opštinskog organa ili na osnovu sudskog rešenja o proglašenju nestale osobe za umrlu. Kada mu je predočen izvod iz matične knjige umrlih za žrtvu Muja Šaćirovića, koji je 2015. izdala njegova služba, potvrdio je da je potpisao taj izvod, i da su u njemu oni podaci koji se nalaze i u matičnoj knjizi, odnosno podaci iz rešenja o proglašenju tog lica za umrlo.

Optuženi Maksimović nije imao pitanja ni za Petkovića ni za svoju majku Ivanku. Naredni glavni pretres zakazan je za 5. mart 2018. Sudsko veće donelo je 1. novembra 2017. rešenje kojim se odbacuje optužnica, imajući u vidu da istu nije podigao ovlašćeni tužilac, jer od 1. januara 2016. do 31. maja 2017. nije bilo tužioca za ratne zločine niti vršioca te funkcije, a predmetna optužnica podignuta je upravo u tom periodu – 14. aprila 2016. Nakon odbacivanja optužnice, nova tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela je predlog da se ovaj krivični postupak nastavi, te je na glavnom pretresu 12. januara sudsko veće donelo rešenje da se krivični postupak protiv Maksimovića nastavi, tako što će nastaviti dokazni postupak.

Što se tiče predmeta „Lovas“, Milan Devčić i još devet optuženih terete se da su, kao pripadnici JNA, formacije „Dušan Silni“ i lokalne vlasti, tokom oktobra i novembra 1991. u Lovasu (Hrvatska) lišili života 44 civila hrvatske nacionalnosti. U martu 2017. započelo je iznošenje završnih reči, pa je trebalo da bude nastavljeno i u petak, 12. januara, ali se na suđenju zbog zdravstvenih razloga nije pojavio jedan o optuženih, Miodrag Dimitrijević, pa je isto odloženo za 27. februar.

Inače, optužnica u predmetu „Lovas“ podignuta je 2007, a sudski postupak pokrenut je naredne godine. Saslušano je 196 svedoka, koji su svedočili i o silovanjima, ali ti zločini nisu obuhvaćeni optužnicom. Prvostepena presuda doneta je 2012. Svi optuženi su proglašeni krivim i dobili su od četiri do 20 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud ukinuo je tu presudu i suđenje je ponovo počelo. Iako je glavni pretres završen 2015, a u januaru 2016. zakazane završne reči, postupak je opet počeo ispočetka zbog postavljanja novog predsednika sudskog veća. Problem je bio i to što 17 meseci nije bilo tužioca za ratne zločine, pa su branioci iskoristili taj propust kako bi tražili odbacivanje optužnice. Takođe, tokom suđenja umrla su četvorica optuženih, pa je optužnica morala opet da se precizira.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je u četvrtak 11. januara održano suđenje u predmetu „Kljuć – Šivari“ protiv Milanka Devića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dević se tereti da je kao pripadnik VRS, jula 1992. zajedno sa još dva pripadnika VRS, došao do kuće Ismeta Šljivara, Opština Ključ u BiH, na silu ga izveli iz kuće pod pretnjom oružjem, a potom odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili. Odbrana Devića istakla je da je optužnica pravno neutemeljena, neprecizna i nejasna, te da se bazira na iskazima bliskih rođaka oštećenog. Takođe, predložili su da se kao svedoci pojave Vladimir Mačkić, Luka Polić, Slavko Škrbić i Mirko Babić i Rajko Škabić, na šta se složio tužilac Milan Petrović. Bilo je predviđeno da juče svedoče Bogdan Šobota i Radenko Škavić putem video-linka iz suda u Banjaluci. Šobot je bio prisutan, dok Škavić nije s obrazloženjem da mu je 9. januara bila slava, te da još ima goste, pa nije u mogućnosti da dođe na svedočenje. Na kraju je glavni pretres odložen, a sledeći je zakazan za 19. februar 2018.

Sutra suđenje za „Trnje“

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sutra, 17. januara, biće nastavljeno suđenje u predmetu „Trnje“. Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina terete se da su, kao pripadnici Vojske Jugoslavije, 25. marta 1999. u selu Trnje (Suva Reka, Kosovo) ubili 27 civila albanske nacionalnosti. Optuženi opstruiraju suđenja izostankom sa ročišta, pravdajući se zdravstvenim razlozima i medicinskom dokumentacijom koju im izdaju vojne zdravstvene ustanove. Na ovaj način optuženi su do sada opstruisali više od trećine zakazanih pretresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari