Site name

Srbija se pridružuje najmasovnijoj međunarodnoj akciji praćenja prirode

Veliki popis ptica na vodenim staništima

Srbija se pridružuje najmasovnijoj akciji praćenja prirode, međunarodnom popisu ptica vodenih staništa koja se ovog januara održava 52. put po redu.

Piše: M. P.

Zrenjanin 12. januar 2018. 20:05

Veliki popis ptica na vodenim staništima

Međunarodni popis ptica vodenih staništa se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodi od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

- Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, obići tokove Save, Tise, Drine i Zapadne Morave koji protiču kroz Srbiju. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za istraživače, budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama gde ptice pronalaze svoj zaklon, navodi Marko Šćiban, rukovodilac Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa za Srbiju.

Prilikom obilaska lokaliteta učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima u Panonskoj niziji, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode. Svi zainteresovani mogu se priključiti popisu, slanjem prijava na na e-mail: sciban.markoŽgmail.com. Popis u Srbiji traje od 10. do 30. januara, a očekuje se da više od 150 volontera obiđe sve velike vodene površine i popiše ptice koje zimu provode u Srbiji.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.