Site name

Mitropolija: Crkva neće biti ućutkana

Ni mitropolitu Amfilohiju, ni patrijarhu Irineju, a ni Crkvi ne pripada pravo da vode državnu politiku, ali im pripada neotuđivo pravo da čuvaju obraz Crkve i dušu ovoga naroda od svakog pokušaja izdaje Kosova i Metohije i čitavog srpskog naroda.

18

Piše: FoNet

Podgorica 08. januar 2018. 19:16

Mitropolija: Crkva neće biti ućutkana

Foto: Media centar

To se navodi se u saopštenju Arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-primorske.

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko - primorske : cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević saopštili su da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je "razjarila" Aleksandra Vučića.

"Mi, naravno, nemamo ambiciju i ne možemo da utičemo na politiku i odluke Aleksandra Vučića, ali imamo pravo da u svojoj Crkvi, kojoj služimo i čiji identitet čuvamo i jedinstvo svedočimo u Crnoj Gori, slobodno, odgovorno i javno kažemo svoju reč o Kosovu i Metohiji, posebno kad je Vučić uputio javni poziv da svako iznese svoje razmišljanje o Kosovu Metohiji", navodi se u saopštenju.

"Ta reč neće i ne može biti ugušena, niti će Crkva biti ućutkana bez obzira na sve napade koji dolaze i koji će doći. Neućutno stojimo na stanovištu da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji nepotreban i sa mogućim štetnim posljedicama na koje je sa pastirskom brigom ukazao mitropolit Amfilohije", dodaju protoprezviteri.

"Nepokolebivo podržavamo očinsku reč našeg patrijarha Irineja da državnici Srbije ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u saopštenju.

"Sigurni smo da mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog", navodi se u saopštenju.

"Danas, prvi put na ovakav način, stajemo u zaštitu svog arhipastira, ali pre svega zbog zaštite svoje Crkve koja je, kroz ličnost mitropolita Amfilohija, bezočno napadnuta od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to Nikole Selakovića, Marka Đurića, Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "od hajke na mitropolita i bezbožnih uvreda Vučićevih saradnika, a posebno Nikole Selakovića", bitnije je što se na ovom primeru pokazuje intencija da se kosovsko-metohijsko pitanje isključivo predstavi i rešava kao "srbijansko ili, zašto ne reći, beogradskopašalučko, a ne kao svesrpsko pitanje".

"Nikako ne možemo da shvatimo i prihvatimo tako koncipiran 'unutrašnji dijalog' o Kosovu i Metohiji, koji su odmah svojski pohvalili Edi Rama i Bedžet Pacoli", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da poruku potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović mitropolitu Amfilohiju danas, kao i sličnu patrijarhu Irineju ranije, da "Amfilohije neće voditi državnu politiku" shvataju kao pretnju i poruku Crkvi "kad bude morala da svedoči svoj jedan, jedini, nepromenljivi, vekovni, svetosavski i svetolazarevski stav o Kosovu i Metohiji".

povezane vesti

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Родољуб

08. januar 2018.

Чему журба око Устава Републике Србије...!? Коме се жури НЕКА иде...јер тренутна светска дешавања а нарочито на Балкану НИСУ „добра прилика“ и тренутак за равноправне разговоре о „коначном решењу“ по питању Косова и Метохије...! Република Србија има свој важећи Устав са две АП и то НИКО не спори у Србији. Очито да се "центрима моћи" или "кухињама ЗЛА" итекако жури да ставе ТАЧКУ на свој "крвави пир" на Балкану и разарање једне СУВЕРЕНЕ државе СФРЈ... ради СВОЈИХ интереса (приватних-мултинационалних компанија,...) и правдања "нарко-долара" за лобирања и покушаја стварања нових држава тзв. "Косово" без помињања Метохије?! Нико НЕМА ПРАВО да све досадашње ЖРТВЕ у одбрани Косова и Метохије уназад кроз историју ЗАБОРАВИ и "поклекне под притисцима и УЦЕНАМА тих "потомака фашиста" који очито желе да се Србима ОСВЕТЕ за: Балкански; Први и Други светски рат у АНТИФАШИСТИЧКОЈ борби и на страни ПОБЕДНИЦА,... за отпор и НЕВИЂЕНО ХЕРОЈСТВО у одбрани Републике Србије и Срба у разбијању нам заједничке државе СФРЈ у ратовима од 1991.-1999. године... наспрам вишеструко јаче злочиначке НАТО алијансе...!!! Јер да би се "равноправно" и без УСЛОВЉАВАЊА од стране ЕУ емисара по том питању разговарало са представницима са Косова и Метохије МОРА прво да се: 1. НАТО јавно извини грађанима Републике Србије за сва страдања и разарања 1999. године једне суверене државе у срцу Балкана ВАН Одлуке УН...! 2. Да ЕУ и НАТО...ИСПЛАТЕ ратну одштету грађанима Републике Србије у износу од 100 милијарди Еура и СВЕ порушено и оштећено 1999. године ВРАТЕ у првобитно стање...! 3. Да се НАТО војска ПОВУЋЕ са привремено окупиране и Уставом загарантоване територије Републике Србије са Косова и Метохије...! 4. Да се по Резолуцији 1244 на Косово и Метохију ВРАТИ војска и полиција Републике Србије и успостави потпуну контролу СВОЈЕ територије и граница...! 5. Тек ТАДА равноправни можемо да седнемо и разговарамо о СВЕМУ као и да грађани Републике Србије на РЕФЕРЕНДУМУ се изјасне да ли желе или НЕ чланство у ЕУ и др....?! Свака потписана "нормализација односа" са тзв. Косовом у ОВАКВИМ околностима је ништа друго него ли КАПИТУЛАЦИЈА и прихватање НАСИЛНОГ ОТЦЕПЉЕЊА дела територије једне суверене државе под "покровитељством" ЕУ преко приватне им НАТО војске...!?

Miroslav

08. januar 2018.

NO COMENT Ови издајници морају да дувају у исту(Вучићеву) трубу, јер на тај начин доказују приврженост диктатору. Зато молим нашег Патријарха да се јави, наравно не овде већ на начин како то Црква чини. У противном и Патријарх ће код верника да изгуби легитимитет(и од пастве и од поч.Патријарха Павла.

Aca

08. januar 2018.

Slicni su bili stavovi crkve i u prvoj polovini devedesetih. A kasnije, kada su videli kako se sve zavrsilo, prvo su se primirili, a onda polako i korigovali stavove - priblizili ih realnom stanju. Sada polako sve ide ponovo. Kao los djak koji nikako da nauci lekciju, nego se kroz citavo skolocanje provlaci, a onda jednoga dana postane ministar, ...

Ivona

08. januar 2018.

U potpunosti se slazem sa izjavom da ne treba mesati crkvu i politiku , ali ako smo vec prisiljeni na to postavlja se pitanje zasto je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i da li to spada pod izdaju Srbije i Srpskog naroda?

Kostadin

08. januar 2018.

Naravno da imate pravo da iznesete svoje mišljenje ali ovako javno osuđivanje nije ni ljudsko ni moralno jer su svi pozvani na raspravu i svoje stavove mogu da iznesu u direktnom kontaktu pogotovo zbog funkcije koju ima.

Milica M

08. januar 2018.

Uopste poenta nije ucutkati bilo koga, pa ni crkvu. Peonta je u tome da se takve glupe pretpostavke ne izgovaraju javno. Da je bilo u smislu, imamo dokaz, tako je, mozda bi imalo svrhu. Ovako, zaista samo moze da se dozivi kao provokacija. I to bez ikakvog razloga

Reformator

08. januar 2018.

Uvazeni svestenici SPC Kosovo je u ratu izgubljeno, te jedino se ratom moze povratiti ! Novi rat protiv NATO zemalja ? Pitam Vas, sa cijom decom ??? Kada vec toliko brinete o Kosovu, bi bilo posteno, da se vratite Pec, koju ste u XVII veku napustili i da na licu mesta, taj napacani narod podrzite. Obzirom, da vam je prevashodan posao, da se za nase duse molite, bilo bi Vam lepse i zdravije u Peckoj patrijarsiji, nego u zagadjenom Beogradi i Podgorici. Nadam se da ce ovo biti objavljeno. Hvala.

Darko

08. januar 2018.

Ne znam šta se sad bune i dižu glas. Previše je popova u medjima na bilo koji način. Prvi put za pola veka imamo neku viziju za rešenje kosovskog problema. Fakat je da je sad situacija malo drukčija i da je Kosovo sve samo ne naše. Tamo nema jurisdikcije naših sudova, nema naše vojske, nema institucija države Srbije. Praktično je izgubljeno i samo je pitanje šta eventualno možemo povratiti od doga. Bilo podelom teritorije, obeštećenjem neke imovine koja je "uzurpirana" ili nekim garancijama za prava Srba na KiM. I sad se povampirila crkva da soli pamet i kune i daje ovakve izjave. Umesto da se pomole za naš narod i za rukovodstvo koje je realno sagledalo problem i rešava ga. Inače, Vučiću nije u interesu da ga rešava, bolje mu je da gura pod tepih i ubira političke poene srbovanjem i parolama "Ne damo Kosovo" i slično. Umesto toga, on najavljuje pripreme za pregovore i pojačava poziciju Srbije. Neguje odnose sa Francuskom, SAD, uključuje Rusiju. Svetan je da ćemo izgubiti i formalno ono što faktički već jesmo, ali i da možemo dobiti deo toga izgubljenog, bilo podelom, bilo neku ustavnu zaštitu i autonomiju naše sada manjine na KiM... Svakako dobro je da se ova situacija rešava i ne možemo ništa izgubiti što već nismo, samo možemo nešto dobiti tj povratiti. A sveštenstvo neka se do daljnjega moli za to i mane kamera i saopštenja.

Jovica

08. januar 2018.

Niko i ne pokusava da crkvu ucutka.Ali ne moze crkva toliko javno da istupa kada je rec o politickim stvarima Srbije.Niko od politicara ne mesa se u ustrojstvo crkve i u crkvene odnose.Mislim da su se pojedini predstavnici crkve veoma osilili,kada su u pitanju neke stvari.

Петар Јараковић

08. januar 2018.

Свако ко је хтео да маргинализује Српску православну цркву у решавању националних интереса, био је сам маргинализован. Они који су пљували на њу, постали су смеће историје. Добро размислите шта чините и памет у главу. Митрополит Амфилохије стоји непоколебиво на бранику вере и отаџбине и сви напади на њега вратиће им се као страшни бумеранг.

Marija

08. januar 2018.

Čuli smo mišljenje Amfilohija i dela SPC,koji ga podržavaju,a da li je to istina ili ne prosudiće narod koji takođe ima pravo na sopstveno mišljenje.

Dejan

08. januar 2018.

Crkva ne sme da se meša u rad države.

Danilo Grujic

09. januar 2018.

Citajuci izjave politicara nisam video da je neko osudio SPC niti je ne daj Boze napao. Video sam samo da se napada vladika Amfilohije i to sa pravom. Nije lepo da u trebutku kada se poziva jedinstvo i kada se resava situacija KiM on izlazi sa ovakvim izjavam i deli naciju. E to je ono sto je i meni kao pojedincu zasmetalo.

vanja

09. januar 2018.

Stav pojedinih Vladika je stav blindiranih automobila..

Vule

09. januar 2018.

Mislim da koliko je Crkva bila ućutkana u vreme komunizma, toliko je sada slobodna, možda čak i previše. Crkkve jesu naše svetinje, ali ni koji služe njoj i Gospodu, treba da budu svesni da je njihov posao da ljude okreću ka veri, ne da se bave politikom i pitanjima iste.

VUK

09. januar 2018.

Odlicno saopstenje bravo! Sve sto je Anfilohije rekao je istina, a jedinibproblem je sto je to on rekao javno. Izgleda da je trebao to da kaze na nekom zatvorenom sastanku da ga cuje samo uzak krug ljudi koji podrzava Vucica i da ne kvari sliku o Vucicu kao jedinom zastitniku srpskih interesa, a on sve protiv njih radi. Ne samo protiv drzavnih vec i protiv interesa svakog gradjanina ove zemlje. Ne racunam u grupu ostecenih bandu oko njega. Oni profitiraju debelo na nas racun.

Inimicus Capitalis

11. januar 2018.

Kakva je to država u kojoj je Amfilohije sveštenik, Ratko Mladić nacionalni heroj, Ceca, žena ubojice, srpska majka, a Vučić i Nikolić predsednici?

Pahomije Mirotočivi

11. januar 2018.

Sa ovakvom crkvom i genocidnom prosloscu, ne zelim ni da vas avionom nadletim.