Odmrzavanje pregovora 1

Nakon trinaestomesečne pauze danas se u sedištu EU nastavljaju pregovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou, na kojima će, prema najavama, biti razgovarano o primenama dosad postignutih sporazuma, uključujući formiranje zajednice srpskih opština, slobodi kretanja, pravosuđu…

Dok Beograd ponovo predstavlja šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić, Avni Arifi zamenio je Editu Tahiri na čelu prištinskog tima.

Odmrzavanje pregovora, nesumnjivo, predstavlja pripremu terena za narednu fazu razgovora o rešavanju kosovskog pitanja na najvišem političkom nivou, koja bi trebalo da uskoro bude organizovana i kada će za sto u Briselu, pod budnim okom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, sesti srpski i kosovski predsednici, Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Već mesecima kruži priča da ključni „igrači“ na međunarodnoj sceni, pre svega Unija i SAD, očekuju da u naredne dve godine bude okončan proces pregovaranja, a kao potencijalni krajnji ishod nezvanično se pominje da bi srž „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ trebalo da bude omogućavanje Kosova da dobije „stolicu“ u Ujedinjenim nacijama.

Nova runda razgovora o rešavanju „praktičnih pitanja“, podstaknuta je i svešću dveju strana da bez postizanja napretka ne mogu da očekuju podršku Brisela. U ovom trenutku Priština je, bez ikakve dileme, u nemilosti Zapada, koji očekuje da se kosovske vlasti, konačno, izbore sa korupcijom i primene sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, a tenzije dodatno „podgreva“ mogućnost obaranja Sporazuma o osnivanju specijalnog suda za zločine OVK, za šta se zdušno zalažu lideri kosovskih Albanaca, dok takvu mogućnost na Zapadu smatraju maltene katastrofom. U tom kontekstu, kao spremnost Prištine za kompromise može se sagledati i nedavno puštanje na slobodu Srbina sa Kosova Bogdana Mitrovića, uhapšenog u avgustu prošle godine.

Iako ne treba očekivati da će ovonedeljni razgovori doneti „spektakularne rezultate“, sama činjenica da će predstavnici dveju strana ponovo razgovarati, predstavlja izuzetno pozitivnu vest. Umesto plasiranja „zapaljivih izjava“, čemu neretko pribegavaju zvaničnici i u Beogradu i u Prištini, svakako je bolje raditi na unapređenju života „običnih građana“ Kosova, ma koje da su oni nacionalnosti, što je, podsetimo po ko zna koji put, jedan od osnovnih principa i Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari